Kelebeklenmişse de kullanılır! En büyük düşmanı su

Sıcak havalar ve nem olan ortamlar unun bozulmasına sebepleri ortasındadır. Un satın aldığınız vakit paketi ne kadar müddette bitirdiğiniz de bu nedenle son derece değerli. Unu kullanım sıklığına nazaran büyük paket ya da küçük paket satın almak her vakit daha mantıklı olacaktır.

Unu saklarken karşılaşılabilecek sıkıntılar sadece nem ve böcek değildir. Un çok hassas bir tarım eseri olduğu için etraftaki kokuları emebiliyor. Bu yüzden un paketini aldıktan sonra kahve, deterjanlar, mesken kimyasalları üzere keskin bir kokuya sahip eserlerin yakınında koruma edilmesi tavsiye edilmiyor. Bilhassa yaz mevsiminde sıcak havalarla birlikte basitçe bozulabilen unu ağzı kapalı bir formda buzdolabında da saklayabilirsiniz. Böceklenmenin önüne geçmek için kullanacağınız bu usulde un paketinin ağzını sıkıca kapatmayı unutmamalısınız.

UNUN BOZUK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Ununuzun hala tüketim için inançlı olup olmadığını belirlemenin en yeterli yolu onu koklamak olabilir. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un berbat kokar. Hatta bayat, küf yahut ekşi bile kokabilir. Birebir vakitte renksiz de görünebilir.

ASIL TEHLİKE SU!

Ununuz su yahut nemle temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, çabucak tüm unu çöpe atmanız gerekir. Unun bozuk olup olmadığını elekten geçirerek de rahatlıkla anlayabilirsiniz. Şayet çok uzun mühlet bekletilmemişse yahut kelebeklenmişse israf etmek istemezseniz elekle eleyip pak halini kullanabilirsiniz.

BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NASIL KORUMA EDİLMELİ?

Kuru baklagillerde yaşanan en büyük problemlerden biri de böceklenmedir. Yani kelebeklenme. Un da meydana gelen kelebeklenmenin önüne geçebilmek içinse birçok yol bulunuyor. Bunlardan biri un paketinin içine birkaç defne yaprağı atmak. Defne yaprağı hem unu taze meblağ hem de böceklenmesine mahzurlar.

BÖCEKLENMESİNİN SEBEBİ NE?

Unun böceklenmesinin sebeplerinden biri de plastik kaplardır. Unu, plastik kap içinde koruma ediyorsanız kapalı bir dolapta ağzını açık bırakmanız daha yanlışsız olur. Böylelikle ununuz hava alarak rutubet oluşumunu pürüzler. Bu noktada değerli olan koyduğunuz dolap. Böcek almayacak, pak ve rutubetsiz dolaplar un saklamak için çok daha uygun alanlar ortasında.

İDEAL SAKLAMA KABI CAM!

Unu saklamak için en ülkü kap, camdır. Zira cam kap, plastik üzere terleme yapmayacağından, tüm unu, cam kavanoz içinde saklayabilirsiniz. Kap içinde un alırken ıslak ve demir kaşık kullanmamaya ihtimam göstermelisiniz. Un, tahta kaşık ile alınırsa çok daha sağlıklı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir