Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğince (DKİB) bölgenin değerli üretim ve ihraç kalemlerinden Türk çayının tanıtımına yönelik Japonya’da çay demleme ve sunum aktifliği düzenlendi.
Ticaret Bakanlığının uyumunda DKİB tarafından yürütülen Turquality Tanıtım Projesi kapsamında, 11-13 Aralık’ta gerçekleşen programda Rizeli “çay demleme ustaları”, Japonlara Türk çayı demlemenin püf noktalarını öğretti.
Türk çayının kalitesini, klasik demleme kültürünü ve sunumunu Japonya’da tanıtmak ve bu pazarda çay ihracatını artırmak amacıyla yola çıkan ustalar, uygulamalı eğitimler vererek, ardından müsabaka ve tadım aktifliği düzenledi.
Türk çayının marka bilinilirliğinin artırılmasına katkı sağlanması planlanan çalışma kapsamında Yumika Arita, Japonya’daki birinci “Türk çayı demleme ustası” seçildi.
“Türk çayı kültürünü ve demlenme yollarını tanıttık”
DKİB Yönetim Kurulu Lider Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut,Türk çayının ülkenin ve bölgenin kıymetli bir ziraî eseri olduğunu söyledi.
Dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içeceğin çay olduğunu lisana getiren Turgut, eserin bu kapsamda ülke ve bölge iktisadı açısından ehemmiyetine işaret etti.
Turgut, Türk çayının istihdama ve ihracata katkısı olduğunu vurgulayarak, “DKİB olarak misyonumuz, öncelikle bölgemizde yetişen eserleri dünya pazarına tanıtmak ve ihracatımızı artırmaktır. Bu bağlamda Ticaret Bakanlığımızın Turquality Tanıtım Projesi kapsamında Japonya’ya 5 şahısla giderek, Türk çayı kültürünü ve demlenme yollarını tanıttık.” dedi.
“Çayımızın aroması, Japonların da çay kültürü olduğu için çok ilgi gördü”
Turgut, programa proje müdürü Zafer Ertem, Rize Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder ile “çay demleme ve sunum ustaları” Yusuf Pirim ve Aytül Turan‘ın katıldığını belirterek, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Japonya’da 3 gün boyunca çalışma yaptık. Birinci gün kültürümüzün, çayımızın nereden geldiğini, nasıl demlediğini, bu bağlamda üstatlarımız, Japonya’nın gastronomi de yetişkin üstatlarına bunları aktardı. İkinci gün Türk çayı demleme şampiyonumuzu seçtik. Yani bir gün öncesi yapmış olduğumuz demlenmesi, suyun sıcaklığı, ince aşikâr bardağın tanıtılması üzere ayrıntılara girdik. Çok hoş bir program oldu.”
Turgut, son günde de bir kafeteryada aktiflik düzenlediklerini lisana getirerek, şunları kaydetti:
“Çayımızın aroması, Japonların da çay kültürü olduğu için çok ilgi gördü. Bu dönüşlerden de çok keyifli kaldık. Japonya’da seçtiğimiz Türk çayı demleme ustamız artık bizim oradaki elçimiz olacak. Türk çayı demlenmesini orada anlatacak, inşallah bu sayede de Japonya’nın çay pazarından daha fazla hisse alacağız.”
“Türk çayını tanıma ve temsil etme yolunda atılan dev bir adım oldu”
Japonlara çay demlemenin püf noktalarını anlatan Rizeli çay demleme ve sunum şampiyonu, “Yuchi” olarak bilinen Yusuf Pirim de Türk çayının yalnızca bir içecek olmadığını, bir kültürün taşıyıcısı, emeğin ve paylaşmanın en hoş simgesi olduğunu söyledi.
Türk çayının tabağından bardağına, demlikte süzülen her damlasından fındık sepetine kadar her ayrıntısında insan emeğinin olduğunu belirten Pirim, “Tokyo’da gerçekleştirdiğimiz bu tertip tam da bu emeğin ve kültürün dünyanın öteki ucunda yankı bulduğu eşsiz bir buluşma oldu.” dedi.
Pirim, proje kapsamında Türk çayının yalnızca lezzetini değil, kültürel zenginliğini de aktarmak için Japon dostlara eğitim verdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
“Türk çayı hakkında bilgi sahibi olmakla kalmayıp, Japon çay ustalarıyla birlikte birebir demleme atölyeleri gerçekleştirdik, ayrıyeten büyük heyecanla düzenlediğimiz yarışla Japonya’daki birinci Türk çayı ustasını seçtik. Bu, Türk çayını tanıma ve temsil etme yolunda atılan dev adım oldu. Bugün burada yetiştirdiğimiz Türk çayı bilirleri, çayımızı Japonya’da en hoş halde temsil edecek. Biliyoruz ki bu eğitimler ve yarışlar, iki kültür ortasında daha güçlü bağlar kurulmasına vesile olacak.”
Organizasyonda emeği geçenlere de teşekkür eden Pirim, “Hep birlikte Türk çayı tarihinde unutulmaz örneğe imza attık. Türk çayı, bugün bir sefer daha yalnızca bir içecek olmadığını, birebir vakitte kültürler ortasında dostluk köprüsü olduğunu kanıtladı. Çaydan yükselen buharla başlayan bu hoş dostluk seyahatinin, kaç yeni kıssalara vesile olmasını diliyorum.” formunda konuştu. (AA)
CERN cihana dair neyi anlamamızı sağladı? | Prof. Dr. Sertaç Öztürk anlatıyor… |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Hasan Cemal | Ankara’nın en son bir oyun planı, bir “end game”i mi var mı?.. TIKLAYIN – Tolga Şardan | Mal varlığını açıklayamayan ünlü Savcı Bato’ya verilen mahpus cezası ve İstanbul Emniyeti’ndeki tayinler TIKLAYIN – Spor muharrirleri, Galatasaray-Trabzonspor müsabakasını yorumladı: Kıssası ve kahramanı bol bir maç TIKLAYIN – Borsacı Nihat Özçelik tutuklandı TIKLAYIN – Müge Anlı’ya yansıyan olay 4 yıl sonra karara bağlandı: AYM, “emniyette işkence” savında polislerin yine soruşturulmasını istedi TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Türk sanat sosyetesinin en büyük galasından geriye kalan 2 görüntü |